divendres, 22 de gener del 2010

L'impacte de les pistes d'esquí...



Baquèira:
110 km. de pistes balisades.
32 remuntadors

Molina:
61 km. de pistes
16 remuntadors

Gran Valira:
Pistes abalisades: 193 km
remuntadors: 64 remuntadors

Formigal:
137 km. de pistes
31 remuntadors

Font romeu:
58 km d'esquí alpí
23 remuntadors


A la majoria d'aquestes pistes puc dir que hi he esquiat o hi he caminat quan no hi havia neu. Avui tot esquiant per Baquèira m'hi ha fet pensar tot veient les muntanyes que per les seves siluetes o situació conec. M'ha fet pensar en com em fa enfadar quan veig l'impacte de telecadires, grans pilars, les obres d'ampliació i grans centres d'estacions d'esqui, quan és estiu i camino per aquelles valls i muntanyes. La veritat és que l'impacte és brutal, i més quan sents els sorollots que fan les màquines si amplien les pistes.

A contraposició hi ha el gran dia a la muntanya que he passat avui esquiant, realment ho trobo divertit (de tranqui però!!) i m'ho he passat molt bé i he pogut descansar a la terrassa d'un bar i fer un caldet.

Però clar era un divendres, només festiu a Esterri d'Àneu i Alins. Era un dia amb molt poca gent, sense cues, sense massificacions, pocs cotxes...

El problema de tot plegat és l'impacte a la muntanya. No hi podria haver un equilibri?? ja sé que les pistes són negoci i tampoc no sóc del parer de tancar-ho tot i ja està, però.. No hi podria haver alternatives com prohibir l'accés de cotxe vora de zones com el parc natural o vora les estacions d'esquí per a reduir la contaminació?? Això ho fan per ejemple a Zermatt. No he vist ni una sola paperera per destriar les meves deixalles i reciclar!! No he vist un control de la quantitat de cotxes que puja a les pistes d'esquí en periodes de vacances!! No he vist gens de control a l'hora de construir complexos que resten tancats molta part de l'any!!!

No ho sé, crec que seria tot compatible... Personalment preferiria fer esquí de muntanya, però és molt car i no sempre hi ha molta neu; personalment preferiria que tothom gaudís de la muntanya respectant-la i procurant fer-hi esport; personalment preferiria una major responsabilitat per part de tothom per cuidar un entorn tant fràgil...

Una petita reflexió després de gaudir d'un dia a la muntanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tardor al Pallars